روزنامه خراسان و کبریتهای ۱۰۳ساله توکلی
نکته های مهم این مطلب مجید حسین زاده:
←کبریت توکلی بهعنوان اولین کبریت ثبتشده ایرانی در سال ۱۲۹۷ شمسی توسط تقی توکلی در شهر تبریز واقع در استان آذربایجان شرقی پایهگذاری شد. تقی توکلی که با تولید کبریت در قفقاز آشنا شده بود، پس از مهاجرت به شهر تبریز و در سال ۱۲۹۷ شمسی، اولین کارگاه و کارخانه تولید کبریت را راهاندازی کرد. در آن زمان کبریتها دستساز بودند و هنوز فناوری و ماشینآلات کبریتسازی وارد کشور ایران نشده بود. جالب است بدانید او پس از این اتفاق به تقی کبریتساز «توکلی» مشهور شد. در ادامه از تاریخچه این محصول بیخطر اما پرخاطره گفتیم و همچنین مقایسهای بین قدمت آن با بعضی از کشورهای منطقه داشتیم که به نصف آن هم نمیرسند.
←با پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ شمسی، کارخانه ماشین سازی تبریز مصادره شد. همچنین کارخانه کبریتسازی توکلی هم برای مدتی تعطیل شد اما چندی بعد اعضای خانواده توکلی دیگر بار به فکر راهاندازی کارخانه پدری خود افتادند. محمدتقی توکلی در ۱۸ دی ماه سال ۱۳۹۷ شمسی به علت کهولت سن در ۸۷ سالگی در شهر تبریز درگذشت. شایان ذکر است شرکت کبریت سازی توکلی به صورت خانوادگی اداره می شود؛ و مدیر فعلی این کارخانه قدیمی و صاحب نام، حسینعلی توکلی است. بیشک جالب است بدانید کارخانه کبریتسازی توکلی با تولید سالانه ۱۰ میلیارد جعبه کبریت، به عنوان بزرگترین تولیدکننده کبریت در جهان شناخته میشود.
←در چند روز اخیر، ماجرای مقایسه قدمت کبریت توکلی که تبدیل به یک محصول نوستالژی برای ما ایرانیها شده، با کشورهای حوزه خلیج فارس پربازدید شده است. جالب است بدانید کبریت توکلی با ۱۰۳ سال سن، ۲ برابر کشورهایی مانند امارات، قطر و بحرین قدمت دارد. قدمت امارات ۵۳ سال، بحرین ۵۳ سال، عربستان ۹۲ سال، عمان ۷۳ سال، قطر ۵۳ سال کمتر از سن تولد کبریت توکلی هستند.